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ENB-15.90 - Expiration of Residential Permits - CABO/1/#1  
 
EXPIRATION OF RESIDENTIAL PERMITS 
Administrative Rule 
Adopted by Bureau 
Pursuant to Rule-Making 
Authority
ARB-ENB-15.90

 
TOPIC: Residential Design - CABO/1/#1
 
CODE: CABO One & Two Family Dwelling Code: 1996 Edition
 
APPROVED: July 1, 1996
 
REFERENCE: Section 111.3: One & Two Family Dwelling Code
 
SUBJECT: Expiration of residential permits
 
QUESTION: Section 111.3 of One and Two Family Dwelling Code states that a permit 
expires "if the building or work authorized by such permit is not commenced within six 
months from the issue date of the permit, or if the building or work authorized by such 
permit is suspended or abandoned at any time after the work is commenced for a period of 
six months". For the purposes of this code, what constitutes a suspended or abandoned 
permit? 
 
RESPONSE: Work on single family homes or duplexes authorized by permit will be 
considered suspended or abandoned if the permittee has not requested and obtained 
approval on at least one required inspection within a period of six months.
 
PROCEDURE:
 
1. When Bureau staff determine that work has been suspended or abandoned under this 
definition, then:

a. If no serious violations are outstanding, and the permit is more than a year old, the 
permit will be voided and filed as "unapproved".
 
b. If serious violations are outstanding, the Bureau will send a letter to the property 
owners giving them 30 days to call for an inspection. If there is no response, the 
inspector will refer the case to the Hearings Officer for possible fines and penalties.
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Exceptions: There may be special conditions, such as properties in E-zones, where 
construction is not possible for certain periods. Inspectors will have to use their discretion in 
these situations.

2. Once the permit is voided, a new permit will be required for continued construction. 
The permit application must include submittal of plans for review and approval under 
the code in effect at the time of the new application. If the original permit was taken 
out under the same edition of the code, permit fees will be 50% of fees in effect at the 
time of the new application. Otherwise, permit fees will be 100% of those in effect at 
the time of the new application. All construction under the new permit must meet 
current code.

HISTORY
Approved July 1, 1996
Updates July 26, 1994 edition.
Filed for inclusion in PPD September 29, 2004
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