
EXHIBIT A 

CHAPTER 24.85 - SEISMIC DESIGN 
REQUIREMENTS FOR EXISTING 

BUILDINGS 

a. Section 24.85.010, Scope, is amended as follows: 

24.85.010 Scope. 

A. The provisions of this chapter prescribe the seismic design requirements for 
existing buildings undergoing changes of occupancy, additions, alterations, 
catastrophic damage, fire, or earthquake repair, or mandatory or voluntary 
seismic strengthening . Except for the provisions in Subsections 24 .85.065 
C. through I., Ithe requirements of this chapter only apply to buildings for 
which a building permit has been applied for to change the occupancy 
classification, add square footage to the building, alter or repair the building . 

B. [No change] 

b. Section 24.85.020, Seismic Related Definitions, is amended as follows: 

24.85.020 Seismic Related Definitions. 

[A.-P. No change] 

Q. Fire and Life safety for Existing Buildings (FLEx) Guide means a code guide 
published by the Bureau of Development Services, outlining alternative 
materials and methods of construction that are allowed for existing buildings 
in Portland. 

RQ. FM 41 Agreement means a joint agreement between Portland Fire & 
Rescue, the Bureau of Development Services and a building owner to 
schedule improvements to the building following a determination of the fire 
and life safety hazards posed by the existing condition of the building as 
provided under Oregon law. 

SR. LiveM/ork Space means a combination working space and dwelling unit. A 
live/work space includes a room or suite of rooms on one or more floors 
designed for and occupied by not more than one family and including 
adequate working space reserved for the resident's occupancy. A live/work 
space is individually equipped with an enclosed bathroom containing a 
lavatory, water closet, shower/and or bathtub and appropriate venting. 

IS. Net Floor Area means the entire area of a structurally independent building , 
including an occupied basement, measured from the inside of the 
permanent outer building walls, excluding any major vertical penetrations of 
the floor, such as elevator and mechanical shafts. 
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Non profit building means a building owned by an organization registered 
as a non profit entity 1.vith the Oregon Secretary of State. 

[U.-V. No change] 

'"' ••• 

wx. 

Publicly owned building means a building owned by a government agency, 
including a federal, state, or local government, or a special district. 

Reinforced Masonry means masonry having both vertical and horizontal 
reinforcement as follows: 

[1.-4 No change] 

X¥. Risk Category: A categorization of a building for determination of 
earthquake performance based on Oregon Structural Specialty Code 
(OSSC). 

YZ.. Roof Covering Repair or Replacement means the installation of a new roof 
covering following the removal of an area of the building's roof covering 
exceeding 50 percent or more of the total roof area within the previous§_ 4-a 
year period. 

ZAA. Unreinforced Masonry (URM) means adobe, burned clay, concrete or sand-
lime brick, hollow clay or concrete block, hollow clay tile, rubble and cut 
stone and unburned clay masonry that does not satisfy the definition of 
reinforced masonry as defined herein. Plain unreinforced concrete shall not 
be considered unreinforced masonry for the purpose of this Chapter. 

AABB. Unreinforced Masonry Bearing Wall means a URM wall that provides 
vertical support for a floor or roof for which the total superimposed vertical 
load exceeds 100 pounds per lineal foot of wall. 

BBGG. Unreinforced Masonry Bearing Wall Building means a building that 
contains at least one URM bearing wall. 

c. Section 24.85.040, Change of Occupancy or Use, Subsection C, is amended as 
follows: 

C. Occupancy Change to Live Work Space. Any building occupancy classified 
as relative hazard category 1, 2, or 3 may undergo a change of occupancy 
to live/work space provided that: 

1. [No change] 

2. The building meets the fire and life safety standards of either the 
FLEx Guide or the current OSSC. 

3. [No change] 
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d. Section 24.85.065, Seismic Strengthening of Unreinforced Masonry Bearing Wall 
Buildings, is amended as follows: 

24.85.065 · Seismic Strengthening of Unreinforced Masonry Bearing Wall 
Buildings. 

When any building alterations or repairs occur at an Unreinforced Masonry Bearing 
Wall Building, all seismic hazards shall be mitigated as set forth in Subsections 
24.85.065 A. and B. A previously permitted seismic strengthening scheme 
designed in accordance with FEMA 178/310/ASCE 31 may be submitted for 
consideration by the Bureau Director as equivalent to the ASCE 41 improvement 
standard. 

A. [No change] 

B. Additional Triggers. 

1. Building alterations or repair. When the cost of alteration or repair 
work which requires a building permit in a 2-year period exceeds the 
following criteria, then the building shall be improved to resist seismic 
forces such that the entire building conforms to the ASCE 41-BPOE 
. t t d d Improvemen s an ar 

Table 24.85-C 
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Special building hazards. Where an Unreinforced Masonry Building 
of any size contains any of the following hazards, the building shall 
be seismically improved if the cost of alteration or repair exceeds 
$4a30 per square foot: 

[a.-b. No change] 

[3.-4 No change] 



C. 

D. 

5. Automatic cost increase. The dollar amounts listed in Subsections 
24.85.065 8.1. and 2. shall be modified each year after 2004~ by 
the percent change in the R.S. Means of Construction Cost Index for 
Portland, Oregon. The revised dollar amounts will be made available 
at the Development Services Center. 

Placard requirement for unreinforced masonry buildings. 

On or before the dates set forth in the timetable below, all unreinforced 
masonry buildings that have not been retrofitted to the standard specified in 
Subsection 24.85.065 F. belmv must be posted with a placard in a 
conspicuous place on the exterior at the main entrance of the building. The 
criteria for the placard are as follmvs: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

Font. The font must be at least 50 point bold type, legible sans serif. 

Size. The placard must be at least 8 inches by 10 inches. 

Material. The placard must be constructed of a durable material that 
can withstand the elements and must be maintained to ensure that it 
is not defaced, removed, damaged, or degraded to the point i.vhere 
the placard is no longer legible. 

Content. The placard must contain the following language: "THIS IS 
AN UNREINFORCED MASONRY BUILDING. UNREINFORCED 
MASONRY BUILDINGS MAY BE UNSAFE IN THE EVENT OF A 
MAJOR EARTHQUAKE. P.C.C. 24.85.065" 

Duration. The placard must remain in place until the building is 
either: retrofitted and the Bureau of Development Services confirms 
that the retrofit specified in Subsection 24.85.065 F. has been 
completed and approved by BOS; or the building is demolished. 

Timeline. Placards must be posted according to the following 
timeline: 

a. 

b. 

Publicly owned buildings. Publicly owned URM buildings 
must post the required placard on or before January 1, 2019. 

All other buildings. All other URM buildings that do not fall into 
a. above must post the required placard on or before 
November 1, 2020. 

Tenant notification for unreinforced masonry buildings. 

Applications for leases and rental. Every application for lease or rental 
supplied to a prospective tenant after June 1, 2019 involving a building 
subject to the requirements of Subsection 24.85.065 C., must contain a 



E. 

F. 

G. 

stat~ment that: the building is an unreinforced masonri' building and 
unreinforced masonry buildings may be unsafe in the ;:ent of a ~ajar 
earthquake. 

Documentation of compliance. 

The owner of a building subject to Subsections 24 85 065 c and o t 
not remove the placard required in Subsection 24.85.065 ·c. and. :~st 
acknmvl?dge compliance with the placarding requirements outlined ~n 
Sub_sect1?n 24.85.0?5 C. and prospective tenant notification requirements 
ou:l~ned In Subsect~on 24 .85 ?65 D. on a form provided by the Bureau of 
Devel_opment Services. This documentation of compliance must be 
submitted to the Bureau by November 1, 2020. 

Evidence that a building is exempt from placard requirements. 

The !allowing a~e evidence that an unreinforced masonry building meets the 
require? ret~of1t standards and will exempt the building owner from 
complying with Subsections 24 .85.065 C., D., and E. 

1. 

2. 

Buildings that have been fully retrofitted to or shmvn to meet or 
exceed the following standards: 

The Basic Pe~rm~nce Objective for Existing Buildings (BPOE) or 
better ~s defined in ASCE 41 17 or ASCE 41 13 for collapse 
prevention _structural performance level under BSE 2E seismic 
ha~ar~ or life safety structural performance level under BSE 1 E 
seIsmIc hazard; and URM parapets, cornices and chimneys for life 
safety non structural performance level under BSE 1 E seismi 
ha~ard . . The s?ismic hazards BSE 1 and BSE 2 are as previous!; 
defined in Section 24 .85.020; or 

Buildings that have previously been fully retrofitted prior to Januarv 
1, 2018 to one of the following standards:' 

a. 

b. 

Life Safety performance level or better using FEM A 178 
FEM" ') 1 '

1 

' , ._n ° 0, or ASCE 31, including bracing of parapets, 
cornices and chimneys; or 

Oregon Structural Specialty Code, 1993 edition or later. 

Enforcement. 

1. Fir~ ~a~shal l~spections. As part of Portland Fire & Rescue's 
P?F1od1c 1nspe?t1ons program outlined in Chapter 31.50, the Portland 
Fir~ ~arshal Is gr~nted a~thority to inspect unreinforced masonry 
bu1ld1ngs ~r compliance \V1th the provisions of Subsection 24.85.065 
C. If the Fire Marshal determines there is a violation of Subsection 



H. 

I. 

2. 

24.85.065 C., the Fire Marshal will issue a notice of violation to the 
owner of the building. The building owner will have 40 calendar days 
from the date of the notice of violation to comply 1.vith the 
requirements of Subsection 24.85.065 C., and ~he ~ire ~ars~al will 
re inspect the building for compliance. If the v1olat1on still exists at 
the time of the re inspection, the Fire Marshal will charge a re 
inspection fee and turn the case over to the Bureau of Development 
Services for further enforcement. 

Bureau of Development Services' enforcement. BOS will use its 
existing enforcement authority as outlined in Section 3.30.040 to 
enforce the provisions of Subsections 24.85 .065 C., D., and E. 

Appeals. 

1. 

2. 

3. 

Appeals of determination that building is unreinforced masonry or 
whether the building has been retrofitted: if the building m.vner 
disagrees with the determination that the building is an unreinforced 
masonry building or that the building 1.vas retrofitted to the standards 
outlined in Subsection 24 .85.065 F. , the building 0 1.vner may appeal 
that determination as provided in Section 24.85.095. 

If a building owner appeals the determination that the building is an 
unreinforced masonry building or that it has been retrofitted _to the 
standards outlined in Subsection 24.85.065 F., and the Director 
upholds the URM determination, then the building 0 1~ner has until 
the relevant date set forth in the timetable in Subsection 24.85.065 
C.6. , or r.110 months from the written determination, whichever is 
later, to install the placard in accordance with Subsection 24.85.065 
C. and complete the prospective tenant notification outlined in 
Subsection 24.85.065 D. 

Appeals related to BOS enforcement actions under Sect~on 3.30.040 
that do not fall under Subsection 24 .85.065 H.1. 2. \VIII follow the 
procedures laid out in that Chapter. 

Future discovered unreinforced masonry buildings. 

If the Bureau of Development Services discovers that a building is an 
unreinforced masonl"'' building that has not been retrofitted to the standards 
outlined in Subsectidn 24.85.065 F. after the relevant date set forth in the 
timetable in Subsection 24.85.065 C.6., the Bureau will provide written 
notice to the building owner that the building must comply with the 
provisions of Subsections 24 .85.065 C. , D., E, and F. T~e ~uilding ow~er 
will have three months from the Bureau's written determ1nat1on and notice 
to property owner to either comply or file an appeal as described in 
Subsection 24.85.065 H. 



e. Section 24.85.095, Appeals , is amended as follows: 

24.85.095 Appeals. 
Because unanticipated circumstances may arise in the enforcement of these 
requirements for existing buildings, consideration as to the reasonable application of this 
Chapter may be addressed through the Board of Appeals as provided in Section 
24.10.080.Except as otheri11ise provided in this Chapter 24.85, a property 0•11ner or the 
property owner's agent may appeal application of this Chapter 24.85 as outlined in 
Section 24.10.075. 


