
CHAPTER 24.85 - SEISMIC. DESIGN 
REQUIREMENTS FOR EXISTING 

BUILDINGS 

a. Section 24.85.010, Scope, is amended as follows: 

24.85.010 Scope. 

i89201 
EXHIBIT A 

A. The provisions of this chapter prescribe the seismic design requirements 
for existing buildings undergoing changes of occupancy, additions, 
alterations, catastrophic damage, fire, or earthquake repair, or mandatory 
or voluntary seismic strengthening. Except for the provisions related to 
seismic strengthening of unreinforced masonry bearing wall buildings in 
Section 24.85.065, +!he requirements of this chapter only apply to 
buildings for which a building permit has been applied for to change the 
occupancy classification, add square footage to the building, alter or repair 
the building. 

B. [No change] 

b. Section 24.85.020, Seismic Related Definitions, is amended as follows: 

24.85.020 Seismic Related Definitions. 

[A.-P. No change] 

Q. fire and Life safety for Existing Buildings (fLEx) Guide means a code 
guide published by the Bureau of Development Services, outlining 
alternative materials and methods of construction that are allm1.ied for 
existing buildings in Portland. 

RQ. FM 41 Agreement means a joint agreement between Portland Fire & 
Rescue, the Bureau of Development Services and a building owner to 
schedule improvements to the building following a determination of the fire 
and life safety hazards posed by the existing condition of the building as 
provided under Oregon law. 

SR. Live/Work Space means a combination working space and dwelling unit. 
A live/work space includes a room or suite of rooms on one or more floors 
designed for and occupied by not more than one family and including 
adequate working space reserved for the resident's occupancy. A 
live/work space is individually equipped with an enclosed bathroom 
containing a lavatory, water closet, shower/and or bathtub and appropriate 
venting. 

+S. Net Floor Area means the entire area of a structurally independent 
building, including an occupied basement, measured from the inside of the 
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permanent outer building walls, excluding any major vertical penetrations 
of the floor, such as elevator and mechanical shafts. 

T. Non-profit building means a building owned by an organization registered 
as a non-profit entity with the Oregon Secretary of State. 

U. Occupant Load means the number of persons for which the means of 
egress of a building or portion thereof is designed. The occupant load 
shall be calculated based on occupant load factors in the table assigned to 
each space in the Oregon Structural Specialty Code (OSSC). 

V. Oregon Structural Specialty Code (OSSC) means the provisions of the 
State of Oregon Structural Specialty Code as adopted by Section 
24.10.040 A. 

W. Publicly-owned building means a building owned by a government 
agency, including a federal, state, or local government, or a special 
district. 

WX. Reinforced Masonry means masonry having both vertical and horizontal 
reinforcement as follows: 

1.-4. [No change] 

XV. Risk Category: A categorization of a building for determination of 
earthquake performance based on Oregon Structural Specialty Code 
(OSSC). 

¥-Z. Roof Covering Repair or Replacement means the installation of a new roof 
covering following the removal of an area of the building's roof covering 
exceeding 50 percent or more of the total roof area within the previous 
fi-ve15 year period. 

'ZAA. Unreinforced Masonry (URM) means adobe, burned clay, concrete or 
sand-lime brick, hollow clay or concrete block, hollow clay tile, rubble and 
cut stone and unburned clay masonry that does not satisfy the definition of 
reinforced masonry as defined herein. Plain unreinforced concrete shall 
not be considered unreinforced masonry for the purpose of this Chapter. 

AABB. Unreinforced Masonry Bearing Wall means a URM wall that 
provides vertical support for a floor or roof for which the total 
superimposed vertical load exceeds 100 pounds per lineal foot of wall. 

88CC. Unreinforced Masonry Bearing Wall Building means a building that 
contains at least one URM bearing wall. 

c. Section 24.85.040, Change of Occupancy or Use, Subsection C. is amended as 
follows: 
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C. Occupancy Change to Live Work Space. Any building occupancy 
classified as relative hazard category 1, 2, or 3 may undergo a change of 
occupancy to live/work space provided that: 

[No change] 1. 

2. The building meets the fire and life safety standards of either the 
FLEx Guide or the current OSSC. 

3. [No change] 

d. Section 24.85.065, Seismic Strengthening of Unreinforced Masonry Bearing Wall 
Buildings, is amended as follows: 

24.85.065 Seismic Strengthening of Unreinforced Masonry Bearing Wall 
Buildings. 

When any building alterations or repairs occur at an Unreinforced Masonry 
Bearing Wall Building, all seismic hazards shall be mitigated as set forth in 
Subsections 24.85.065 A. and 8. A previously permitted seismic strengthening 
scheme designed in accordance with FEMA 178/310/ASCE 31 may be submitted 
for consideration by the Bureau Director as equivalent to the ASCE 41 
improvement standard.:.7 

A. [No change] 

B. Additional Triggers. 

1. Building alterations or repair. When the cost of alteration or repair 
work which requires a building permit in a 2 year period exceeds 
the following criteria, then the building shall be improved to resist 
seismic forces such that the entire building conforms to the ASCE 
41 BPOE . t t d d - Improvemen s an ar . 
Table 24.85-C 
Building Cost of Alteration or Cost of Alteration 
Description Repair in a 5-Year or Re~air in a 15-

Period Year Period 
(including the first 
5 vearsl 

Single Story $4060 per square foot §120 12er sguare 
Building foot 
Buildings Two $J045 per square foot §90 ger sguare foot 
Stories or Greater 
Sgecial building §45 ger sguare foot §90 ger sguare foot 
hazard: buildings in 
a relative hazard 
cateaorv 5 or with 
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/ vertical or plan 
irregularities 

2. Special building hazards. Where an Unreinforced Masonry Building 
of any size contains any of the following hazards, the building shall 
be seismically improved if the cost of alteration or repair exceeds 
$J045 per square foot: 

a. and b. [No change] 

3-4. [No change] 

5. Automatic cost increase. The dollar amounts listed in Subsections 
24.85.065 8.1. and 2. shall be modified each year after ~2018 
by the percent change in the RS. Means of Construction Cost 
Index for Portland, Oregon. The revised dollar amounts will be 
made available at the Development Services Center. 

Placard requirement for unreinforced masonry buildings. 

On or before the dates set forth in the timetable below, all unreinforced 
masonry buildings that have not been retrofitted to the standard specified 
in Subsection 24.85.065 F. below must be posted with a placard in a 
conspicuous place on the exterior at the main entrance of the building. 
The criteria for the placard are as follows: 

1. Font. The font must be at least 50-point bold type, legible sans 

2. Size. The placard must be at least 8 inches by 10 inches. 

3. Material. The placard must be constructed of a durable material 
that can withstand the elements and must be maintained to ensure 
that it is not defaced, removed, damaged, or degraded to the point 
where the placard is no longer legible. 

4. Content. The placard must contain the following language: "THIS 
IS AN UNREINFORCED MASONRY BUILDING. UNREINFORCED 
MASONRY BUILDINGS MAY BE UNSAFE IN THE EVENT OF A 
MAJOR EARTHQUAKE." 

5. Duration. The placard must remain in place until the building is 
either: retrofitted and the Bureau of Development Services confirms 
that the retrofit specified in Subsection 24.85.065 F. has been 
completed and approved by BOS; or the building is demolished. 

6. · Timeline. Placards must be posted according to the following 
timeline: 
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Publicly-owned buildings. Publicly-owned URM buildings 
must post the required placard on or before January 1, 2019. 

Non-profit buildings. Non-profit URM buildings must post the 
required placard on or before November 1, 2020. 

All other buildings. All other URM buildings that do not fall 
into a. or b. above must post the required placard on or 
before March 1, 2019. 

Tenant notification for unreinforced masonry buildings. 

1. 

2. 

Existing leases and rental agreements. The owner of a building 
subject to Subsection 24.85.065 C. must notify existing tenants that 
the building is an unreinforced masonry building, and unreinforced 
masonry buildings may be unsafe in the event of a major 
earthquake. 

Leases and rental agreements entered into or renewed after the 
timeline for placarding. Every lease or rental agreement entered 
into or renewed on or after the relevant timeline for posting the 
required placards as outlined in Subsection 24.85.065.C 6., 
involving a building subject to the requirements of Subsection 
24.85.065 C., must contain a statement that: the building is an 
unreinforced masonry building, and unreinforced masonry buildings 
may be unsafe in the event of a major earthquake. 

Documentation of compliance to be recorded. 

The owner of a building subject to Subsections 24.85.065 C. and D. must 
execute and record an agreement not to remove the placard required in 
Subsection 24.85.065 C. and an acknowledgement of compliance with the 
tenant notification requirements outlined in Subsection 24.85.065 D. on a 
form provided by the Bureau of Development Services. The building 
owner must provide a copy of the recorded document to the Bureau. 

Evidence that a building is exempt from placard requirements. 

The following are evidence that an unreinforced masonry building meets 
the required retrofit standards and will exempt the building owner from 
complying with Subsections 24.85.065 C., D., and E. 

1. Buildings that have been fully retrofitted to or shown to meet or 
exceed the following standards: 
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The Basic Performance Objective for Existing Buildings (BPOE) or 
better as defined in ASCE 41-17 or ASCE 41-13 for collapse 
prevention structural performance level under BSE-2E seismic 
hazard or life safety structural performance level under BSE-1 E 
seismic hazard; and URM parapets, cornices and chimneys for life 
safety non-structural performance level under BSE-1 E seismic 
hazard. The seismic hazards BSE-1 and BSE-2 are as previously 
defined in Section 24.85.020; or 

Buildings that have previously been fully retrofitted prior to January 
1, 2018 to one of the following standards: 

(a) 

(b) 

Life Safety performance level or better using FEMA-178, 
FEMA 310, or ASCE 31, including bracing of parapets, 
cornices and chimneys; or 
Oregon Structural Specialty Code, 1993 edition or later. 

G. Enforcement. 

H. 

1. 

2. 

Fire Marshal Inspections. As part of Portland Fire & Rescue's 
periodic inspections program outlined in Chapter 31.50, the 
Portland Fire Marshal is granted authority to inspect unreinforced 
masonry buildings for compliance with the provisions of Subsection 
24.85.065 C. If the Fire Marshal determines there is a violation of 
Subsection 24.85.065 C., the Fire Marshal will issue a notice of 
violation to the owner of the building. The building owner will have 
40 calendar days from the date of the notice of violation to comply 
with the requirements of Subsection 24.85.065 C., and the Fire 
Marshal will re-inspect the building for compliance. If the violation 
still exists at the time of the re-inspection, the Fire Marshal will 
charge a re-inspection fee and turn the case over to the Bureau of 
Development Services for further enforcement. 

Bureau of Development Services' enforcement. BDS will use its 
existing enforcement authority as outlined in Section 3.30.040 to 
enforce the provisions of Subsections 24.85.065 C., D., and E. 

Appeals. 

1. Appeals of determination that building is unreinforced masonry or 
whether the building has been retrofitted: if the building owner 
disagrees with the determination that the building is an unreinforced 
masonry building or that the building was retrofitted to the 
standards outlined in Subsection 24.85.065 F., the building owner 
may appeal that determination as provided in Section 24.85.095. 
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If a building owner appeals the determination that the building is an 
unreinforced masonry building or that it has been retrofitted to the 
standards outlined in Subsection 24.85.065 F., and the Director 
upholds the URM determination, then the building owner has until 
the relevant date set forth in the timetable in Subsection 24.85.065 
C.6., or two months from the written determination, whichever is 
later, to install the placard in accordance with Subsection 24.85.065 
C and complete the tenant notification outlined in Subsection 
24.85.065 D. 

Appeals related to BOS enforcement actions under Section 
3.30.040 that do not fall under Subsection 24.85.065 H.1-2 will 
follow the procedures laid out in that Chapter. 

Future-discovered unreinforced masonry buildings. 

If the Bureau of Development Services discovers that a building is an 
unreinforced masonry building that has not been retrofitted to the 
standards outlined in Subsection 24.85.065 F. after the relevant date set 
forth in the timetable in Subsection 24.85.065 C.6., the Bureau will provide 
written notice to the building owner that the building must comply with the 
provisions of Subsections 24.85.065 C., D., E, and F. The building owner 
will have three months from the Bureau 's written determination and notice 
to property owner to either comply or file an appeal as described in 
Subsection 24.85.065 H. 

e. Section 24.85.095, Appeals, is amended as follows: 

24.85.095 Appeals. 
Because unanticipated circumstances may arise in the enforcement of these 
requirements for existing buildings, consideration as to the reasonable 
application of this Chapter may be addressed through the Board of Appeals as 
provided in Section 24.10.080.Except as otherwise provided in this Chapter 
24.85, a property owner or the property owner's agent may appeal application of 
this Chapter 24.85 as outlined in Section 24.10.075. 
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